Składniki:
Skrzydełka z kurczaka – 500 g
Jarmuż – 400 g
Marchew – 100 g
Pietruszka – 100 g
Por (jasna część)
Seler naciowy – 3 łodygi
Ziemniaki – 300 g
Śmietana 18% – 150 ml
Zielona pietruszka – 1 pęczek
Sól, pieprz cayenne do smaku
Sposób wykonania :
Skrzydełka kroimy na 3 części – lotki wyrzucamy, a dwie pozostałe zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, por, ziemniaki i seler naciowy oraz przyprawy i trzymamy na ogniu przez kolejne 15 minut. Jarmuż myjemy, obrywamy z łodyg, rwiemy na mniejsze listki i dokładamy do wywaru mięsno-warzywnego. Całość gotujemy przez 5 minut, na koniec zabielamy śmietaną, dodajemy posiekana zieloną pietruszkę i przyprawiamy do smaku.