fbpx

Zupa z jarmużu na skrzydełkach drobiowych

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka – 500 g

Jarmuż – 400 g

Marchew – 100 g

Pietruszka – 100 g

Por (jasna część)

Seler naciowy – 3 łodygi

Ziemniaki – 300 g

Śmietana 18% – 150 ml

Zielona pietruszka – 1 pęczek

Sól, pieprz cayenne do smaku

Sposób wykonania :

Skrzydełka kroimy na 3 części – lotki wyrzucamy, a dwie pozostałe zalewamy 2 litrami zimnej wody i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie dokładamy pokrojone w kostkę marchew, pietruszkę, por, ziemniaki i seler naciowy oraz przyprawy i trzymamy na ogniu przez kolejne 15 minut. Jarmuż myjemy, obrywamy z łodyg, rwiemy na mniejsze listki i dokładamy do wywaru mięsno-warzywnego. Całość gotujemy przez 5 minut, na koniec zabielamy śmietaną, dodajemy posiekana zieloną pietruszkę i przyprawiamy do smaku.