fbpx

Zupa pomidorowa z pomidorami malinowymi i pulpetami drobiowymi z bazylią

Składniki :

Skrzydełka z kurczaka – 10 sztuk

Filet z kurczaka – 2 szt.

Marchew – 2 szt. (duże)

Pietruszka 1 szt. (duża)

Seler ½ szt.

Por ½ szt.

Pomidory malinowe – 5 szt.

Pomidory w puszce krojone – 1 puszka (mała)

Jajko – 1 szt.

Śmietana 30% – 200 ml

Pęczek świeżej bazylii

Przyprawy – sól, pieprz świeżo mielony, cukier

Sposób wykonania :

Skrzydełka  myjemy pod zimną wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.

 Następnie do garnka wlewamy do garnka 2 litry zimnej wody, wkładamy skrzydełka doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pora. Całość gotujemy przez  godzinę na minimalnej mocy kuchenki.

Pomidory nacinamy delikatnie od góry i parzymy we wrzątku przez około minutę, a potem  hartujemy je w zimnej wodzie. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy miąższ.  Miąższ  i skórki pomidora dodajemy do gotującego się wywaru; dodajemy również  pomidory z puszki, łodygi z bazylii i gotujemy przez kolejną minutę. Pozostałego pomidora kroimy w średniej wielkości kostkę.  

Filet z kurczaka mielimy przez maszynkę, a następnie mięso przekładamy do blendera. Do mięsa dodajemy jajko i śmietanę i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Po zblendowaniu masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. Masę mieszamy i formujemy małe kuleczki, które parzymy we wrzątku przez 5 minut.

Zupę cedzimy przez sitko do czystego garnka doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone pomidory i pulpety z kurczaka. Zupa jest gotowa do podania.