
Składniki :
Skrzydełka z kurczaka – 10 sztuk
Filet z kurczaka – 2 szt.
Marchew – 2 szt. (duże)
Pietruszka 1 szt. (duża)
Seler ½ szt.
Por ½ szt.
Pomidory malinowe – 5 szt.
Pomidory w puszce krojone – 1 puszka (mała)
Jajko – 1 szt.
Śmietana 30% – 200 ml
Pęczek świeżej bazylii
Przyprawy – sól, pieprz świeżo mielony, cukier
Sposób wykonania :
Skrzydełka myjemy pod zimną wodą i suszymy ręcznikiem papierowym.
Następnie do garnka wlewamy do garnka 2 litry zimnej wody, wkładamy skrzydełka doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pora. Całość gotujemy przez godzinę na minimalnej mocy kuchenki.
Pomidory nacinamy delikatnie od góry i parzymy we wrzątku przez około minutę, a potem hartujemy je w zimnej wodzie. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy miąższ. Miąższ i skórki pomidora dodajemy do gotującego się wywaru; dodajemy również pomidory z puszki, łodygi z bazylii i gotujemy przez kolejną minutę. Pozostałego pomidora kroimy w średniej wielkości kostkę.
Filet z kurczaka mielimy przez maszynkę, a następnie mięso przekładamy do blendera. Do mięsa dodajemy jajko i śmietanę i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Po zblendowaniu masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i posiekanymi listkami bazylii. Masę mieszamy i formujemy małe kuleczki, które parzymy we wrzątku przez 5 minut.
Zupę cedzimy przez sitko do czystego garnka doprawiamy do smaku, dodajemy pokrojone pomidory i pulpety z kurczaka. Zupa jest gotowa do podania.