Składniki:
UDO Z KURCZAKA Z MASŁEM CYTRYNOWYM – 1 opakowanie (w opakowaniu są 3 lub 4 szt. uda)
Ziemniaki – 4 szt.
Marchew – 4 szt.
Pietruszka – 4 szt.
Czerwona cebula –2 szt.
Pomidorki koktajlowe –spora garść
Świeży rozmaryn – 2 gałązki
Przyprawy: sól i pieprz
Olej
Sposób wykonania:
Uda wyjmujemy na blaszkę do pieczenia. Pod skórę mięsa wkładamy porcje masła cytrynowego.
Tak przygotowane uda wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy z termoobiegiem. Łączny czas pieczenia wyniesie 70 minut.
Po pierwszych 20 minutach do mięsa dokładamy ziemniaki przekrojone na pół, uprzednio doprawione solą, rozmarynem i skropione olejem. Dodajemy także marchew i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki – także doprawione solą i skropione olejem.
Po kolejnych 30 minutach – dokładamy czerwoną cebule, pokrojoną na ćwiartki i skropioną olejem.
Po następnych 15 minutach (5 minut przed końcem pieczenia) dodajemy pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, doprawione solą i pieprzem.
Gotowe! Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, pamiętając, by przed podaniem – mięso odpoczęło 5 min. Dopiero wtedy serwujemy w towarzystwie pieczonych warzyw.