fbpx

Udo z kurczaka z masłem cytrynowym i pieczonymi warzywami

Składniki:

UDO Z KURCZAKA Z MASŁEM CYTRYNOWYM – 1 opakowanie (w opakowaniu są 3 lub 4 szt. uda)

Ziemniaki – 4 szt.

Marchew – 4 szt.

Pietruszka – 4 szt.

Czerwona cebula –2 szt.

Pomidorki koktajlowe –spora garść

Świeży rozmaryn – 2 gałązki

Przyprawy: sól i pieprz

Olej

Sposób wykonania:

Uda wyjmujemy na blaszkę do pieczenia. Pod skórę mięsa wkładamy porcje masła cytrynowego.

Tak przygotowane uda wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy z termoobiegiem. Łączny czas pieczenia wyniesie 70 minut.

Po pierwszych 20 minutach do mięsa dokładamy ziemniaki przekrojone na pół, uprzednio doprawione solą, rozmarynem i skropione olejem. Dodajemy także marchew i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki – także doprawione solą i skropione olejem.

Po kolejnych 30 minutach – dokładamy czerwoną cebule, pokrojoną na ćwiartki i skropioną olejem.

Po następnych 15 minutach (5 minut przed końcem pieczenia) dodajemy pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół, doprawione solą i pieprzem.

Gotowe! Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, pamiętając, by przed podaniem – mięso odpoczęło 5 min. Dopiero wtedy serwujemy w towarzystwie pieczonych warzyw.