fbpx

Udo z kurczaka duszone w winie z kaszą jaglaną, fasolką szparagową i sałatą rzymską

Składniki:

Uda z kurczaka świeże – 8 szt.

Sałata rzymska mini – 2 szt.

Fasolka szparagowa żółta i zielona – 600 g

Kasza jaglana – 200 g

Suszone pomidory – 150 g

Lubczyk świeży – 2 gałązki

Wino czerwone wytrawne – 1 szklanka

Tymianek świeży – 3 gałązki

Masło – 1/3 kostki

Oliwa z drugiego tłoczenia

Przyprawy – sól, pieprz świeżo mielony, cukier 

Sposób wykonania :

Udka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie z mięsa ściągamy skórę, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy z obu stron na złoty kolor. Obsmażone mięso przekładamy do garnka i zalewamy winem. Po odparowaniu wina – całość zalewamy wodą, dodajemy tymianek i dusimy powoli przez 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy, a sos odparowujemy. Na koniec dodajemy 1/3 zimnego masła i z powrotem wkładamy mięso. Gotujemy kaszę – wysypujemy ją na sitko i przepłukujemy zimną wodą, a następnie wsypujemy ja do gotującej wody i gotujemy przez 15 minut. Po ugotowaniu kaszę przelewamy zimną wodą. Pomidory suszone kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oliwie z pomidorów. Dodajemy ugotowaną kaszę, posiekany lubczyk. Kiedy kasza jest znowu gorąca – dodajemy resztę pozostałego masła, mieszamy aż masło się rozpuści i doprawiamy do smaku. Oczyszczoną fasolkę gotujemy w wodzie z masłem, solą i cukrem. Sałatę przekrawamy wzdłuż na pół i smażymy na patelni. Tak przygotowane składniki podaj razem na talerzu.