fbpx

Tosty z kurczakiem gotowanym, żółtym serek i pełna witamin sałatką

(Porcja na 2 tosty)

Składniki:

Tosty:

Chleb tostowy – 4 kromki

Kurczak gotowany – 9 plastrów (raczej cienko pokrojonych)*

Żółty ser  – 4 plastry

Masło do smażenia

Rozmaryn – 1 -2 gałązki

Sałatka:

Pomidory koktajlowe – garść

Zielony ogórek – 1 szt.

Czerwona lub żółta papryka – 1 szt.

Oliwa z oliwek

Przyprawy: sól i świeżo mielony pieprz

Sos:

Keczup – 2 łyżki *

 

Majonez – 2 łyżki

Sposób wykonania:

Na patelni z rozgrzanym masłem i rozmarynem układamy kanapki z chleb tostowy przełożone naprzemiennie plastrami  kurczaka i sera. Tosty rumienimy z obu stron na złoty kolor. Tak zrumienione tosty przekładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez 5 minut.

W tym czasie przygotowujemy sałatkę i sos. Najpierw pomidory koktajlowe kroimy na połówki, a paprykę i ogórka w kostkę. Całość doprawiamy solą i pieprzem oraz oliwa z oliwek. Teraz robimy najprostszy sos świata – mieszamy keczup z majonezem (proporcje wg Waszych preferencji).

Upieczone tosty odsączamy z nadmiaru na ręczniku papierowym. Następnie kroimy je po skosie na pół i układamy na talerzu wraz z sałatką; w osobnym naczyniu podajemy sos.

 

*Podane ilości to jedynie sugerowane ilości – tak naprawdę wszystko zależy od Waszych preferencji i upodobań.