fbpx

SAŁATA Z WĘDZONĄ NOGĄ Z KURCZAKA

Składniki :
Wędzona noga z kurczaka z Koziegłów – 2 szt.
Sałata rzymska mini – 3 szt.
Śliwka – 100 g
Nektarynka – 150 g
Gruszka – 150 g
Borówki – 50 g
Maliny – 150 g
Szpinak baby – 50 g
Musztarda dijon – 20 g (1 łyżka)
Ocet malinowy – 30 ml
Olej słonecznikowy – 150 ml
Cukier brązowy – 80 g (ok. 4 łyżek)
Białe wytrawne wino – 200 ml
Szafran – 5 pręcików
Cukier biały – 100 g (ok. 5 łyżek)
Ocet winny – 100 ml
Kora cynamonu – 1 szt.
Anyż w gwiazdkach – 1 szt.
Sól , cukier puder – do smaku

Sposób wykonania :
Białe wino zagotowujemy z brązowym cukrem, szafranem i 0,2 litra wody. Wszystko razem gotujemy przez 10 minut i studzimy. Do zimnej zalewy wkładamy na 24 godziny obrane ze skórki i pokrojone w cząstki gruszki. Cukier biały, ocet winny i wodę zagotowujemy w proporcji 1/1/1 z korą cynamonu i anyżem. Wszystkie składniki gotujemy razem przez 5 minut; po tym czasie studzimy naszą zalewę do owoców. Nektarynkę kroimy w cienkie plastry, a śliwkę kroimy na cząstki usuwając pestkę. Tak przygotowane owoce zalewamy wystudzoną zalewą i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. 100 gram malin blendujemy z musztardą dijon i octem malinowym. Do powstałej pulpy powoli wlewamy olej słonecznikowy; jak sos będzie odpowiednio gęsty doprawiamy do smaku solą i cukrem pudrem. Doprawiony sos przecieramy przez drobne sitko. Mięso z nóg z kurczaka rwiemy na mniejsze kawałki. Sałatę rzymską dzielimy na pojedyncze listki, myjemy i suszymy na ręczniku papierowym. Potem mieszamy ją z umytym szpinakiem i układamy na talerzu. Na nie układamy wcześniej zamarynowane owoce i mięso z nóg kurczaka oraz świeże borówki i maliny. Malinowy sos winegret podajemy osobno.