Składniki na 4 porcje :
Podudzie w harissie – 8 szt.
Ziemniaki – 8 dużych szt.
Ajwar – 3 łyżki
Majonez – 3 łyżki
Śmietanka 30% – 2 łyżki
Olej słonecznikowy – 1 litr
Sól
Sposób wykonania :
Ziemniaki obierz ze skórki, następnie umyj i osusz. Potem pokrój je na frytki, zalej zimną wodą i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmij z wody i osusz ręcznikiem papierowym.
Olej rozgrzej w rondelku do 160 stopni i smaż partiami frytki na złoty kolor; po usmażeniu frytki posyp solą.
Podudzie w harissie upiecz zgodnie z instrukcjami producenta podanymi na opakowaniu.
Ajwar wymieszaj z majonezem i śmietanką a następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.
Tak przygotowane składniki podaj jak na zdjęciu.