fbpx

Podudzie w harissie z domowymi frytkami i sosem ajwar

Składniki na 4 porcje :

Podudzie w harissie – 8 szt.

Ziemniaki – 8 dużych szt.

Ajwar – 3 łyżki

Majonez – 3 łyżki

Śmietanka 30% – 2 łyżki 

Olej słonecznikowy – 1 litr

Sól  

Sposób wykonania :

Ziemniaki obierz ze skórki, następnie umyj i osusz. Potem pokrój je na frytki, zalej zimną wodą i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmij z wody i osusz ręcznikiem papierowym.

Olej rozgrzej w rondelku do 160 stopni i smaż partiami frytki na złoty kolor; po usmażeniu frytki posyp solą.

Podudzie w harissie upiecz zgodnie z instrukcjami producenta podanymi na opakowaniu.

Ajwar wymieszaj z majonezem i śmietanką a następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.

Tak przygotowane składniki podaj jak na zdjęciu.