fbpx

Podudzie z kurczaka przyprawione harissą z domowymi frytkami i sosem ajwar

Składniki na 4 porcje :

Podudzie kurczaka  – 8 szt.

Ziemniaki – 8 dużych szt.

Ajwar – 3 łyżki

Majonez – 3 łyżki

Śmietanka 30% – 2 łyżki

Olej słonecznikowy – 1 litr

Sól

Harissa (gotowa mieszanka)

Sposób wykonania :

Ziemniaki obierz ze skórki, następnie umyj i osusz. Potem pokrój je na frytki, zalej zimną wodą i pozostaw na 30 minut. Po tym czasie ziemniaki wyjmij z wody i osusz ręcznikiem papierowym.

Olej rozgrzej w rondelku do 160 stopni i smaż partiami frytki na złoty kolor; po usmażeniu frytki posyp solą.

Podudzia z kurczaka natrzyj solą i harissą, a następnie upiecz w piekarniku nagrzanym do 160 st. C przez 60 min. (Mięso po upieczeniu, przed podaniem powinno odpocząć ok. 5 min.)

Ajwar wymieszaj z majonezem i śmietanką a następnie schłodź w lodówce przez 30 minut.

Tak przygotowane składniki podaj jak na zdjęciu.