Sposób wykonania :
Umyte i osuszone skrzydełka kroimy na segmenty i układamy na blasze do pieczenia. Doprawiamy solą morską , skrapiamy oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.
W międzyczasie robimy glazurę – cukier karmelizujemy w rondelku, zalewamy wodą, dodajemy chili i wędzoną paprykę; całość gotujemy aż objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy sok z 2 limonek i dalej redukujemy do konsystencji rzadkiego syropu. Dodajemy sól i posiekaną kolendrę.
Puree dyniowe – dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Upieczoną dynię wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy aż płyn odparuje o połowę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną soku z limonki dla przełamania smaku. Całość blendujemy na aksamitne puree.
Upieczone skrzydełka obtaczamy w glazurze i serwujemy na talerzu obok porcji puree, ozdobionego świeżą kolendrą.