fbpx

Pikantne skrzydełka z kurczaka z dyniowym puree

Składniki:

Skrzydełka z kurczaka – 0,5 kg

Sól morska

Oliwa z drugiego tłoczenia

Glazura:

Cukier brązowy – 4 łyżki

Sok z 2 limonek

Świeża kolendra – pęczek

Suszona papryczka chili –  wg uznania

Przyprawy: wędzona papryka, sól

Woda – 250 ml

Puree z dyni:

Dynia hokkaido  – 1 szt. (mała)

Mleczko kokosowe – 1 puszka

Świeża kolendra – do dekoracji

Sposób wykonania :

Umyte i osuszone skrzydełka kroimy na segmenty i układamy na blasze do pieczenia. Doprawiamy solą morską , skrapiamy oliwą. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 190 stopni przez 30 minut.

W międzyczasie robimy glazurę – cukier karmelizujemy w rondelku, zalewamy wodą, dodajemy chili i wędzoną paprykę; całość gotujemy aż objętość zmniejszy się o połowę. Dodajemy sok z 2 limonek i dalej redukujemy do konsystencji rzadkiego syropu. Dodajemy sól i posiekaną kolendrę.

Puree dyniowe –  dynię obieramy ze skórki, usuwamy pestki i pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Upieczoną dynię wkładamy do rondelka, zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy aż płyn odparuje o połowę. Na koniec doprawiamy solą i  pieprzem oraz odrobiną soku z limonki dla przełamania smaku. Całość blendujemy na aksamitne puree.

Upieczone skrzydełka obtaczamy w glazurze i serwujemy na talerzu obok porcji puree, ozdobionego świeżą kolendrą.