fbpx

Pieczona kiełbasa biała drobiowa parzona z grzybami i szalotką

Składniki :

Kiełbasa biała drobiowa parzona – 8 szt.

Pieczarki (małe) – 20 szt.

Kurki (małe ) – 20 szt.

Boczniaki –  10 szt.

Szalotki – 4 szt.

Rozmaryn  -1 duża gałązka

Wino białe wytrawne  – 150 ml

Musztarda francuska ziarnista – 4 łyżeczki

Masło – 1 łyżka

Olej do smażenia

Przyprawy  – sól i pieprz świeżo mielony

Sposób wykonania :

Grzyby oczyszczamy najlepiej pędzelkiem – bez użycia wody. Pieczarki kroimy na ćwiartki, boczniaki na pół, a kurki pozostawiamy w całości.

Szalotkę obieramy, kroimy z piórka.

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy pokrojoną szalotkę. Następnie dodajemy grzyby i razem smażymy. Z gałązki rozmarynu obrywamy listki, rwiemy na pól i dodajemy na patelnię z grzybami i szalotką. Całość zalewamy winem i gotujemy aż całe odparuje. Na koniec dodajemy masło, doprawiamy do smaku i powoli podgrzewamy – ale nie doprowadzamy wrzenia.

Kiełbasę białą nacinamy z obu stron w drobną kostkę, delikatnie nacieramy olejem i układamy na blaszce do pieczenia. Piekarnik nagrzewany do temperatury 160 stopni i pieczemy kiełbasę przez 20 minut.

 Na przygotowany talerz układamy grzyby z szalotką, a na nich kładziemy w trzech miejscach musztardę francuską i upieczoną kiełbasę.