fbpx

Paróweczki drobiowe z pomidorami, selerem naciowym, czerwoną fasolą i bakłażanem

Składniki:

Paróweczki drobiowe z ZD Koziegłowy – 1 opakowanie

Pomidory krojone – 1 puszka

Fasola czerwona – 1 puszka

Seler naciowy – 4 łodygi

Bakłażan – 1 szt. (mały)

Szalotka – 2 szt.

Bazylia świeża – 1 pęczek

Wino białe wytrawne – ½ szklanki

Oliwa z drugiego tłoczenia

Przyprawy – sól, pieprz świeżo mielony, cukier

Sposób wykonania :

Obraną szalotkę kroimy w kostkę, szklimy na oliwie, a następnie podlewamy winem. Po odparowaniu płynu dodajemy pomidory i razem powoli gotujemy przez 15 minut. Do pomidorów dodajemy czerwoną fasolę (przepłukaną wcześniej w zimnej wodzie), seler naciowy pokrojony w kostkę (1,5 centymetra) i połowę pęczka bazylii – porwanych listków. Całość razem dusimy przez kolejne 10 minut. Na koniec całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Bakłażana kroimy w dużą kostkę skrapiamy oliwą i solimy, a następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 20 minut. Paróweczki drobiowe parzymy w wodzie o temperaturze około 80 stopni przez 10 minut. Sos z pomidorów, fasoli, selera przekładamy do naczynia, w którym będziemy podawać nasze danie; na wierzchu układamy paróweczki i pieczonego bakłażana oraz dekorujemy pozostałymi listkami bazylii.