fbpx

Makaron Tagliatelle z wędzonym kurczakiem „Sopel” z warzywami

Składniki:

Mąka semolina – 300 g

Mąka pszenna (do przesypania makaronu)

Żółtka – 3 szt.

Wędzony sopel z kurczaka – 1 szt.

Szalotka – 2 szt.

Cukinia – 1 szt.

Pomidory koktajlowe kolorowe – 20 szt.

Bazylia świeża – garść

Czosnek – 2 ząbki

Oliwa do smażenia (z drugiego tłoczenia)

Parmezan – 100 g

Przyprawy – sól, pieprz świeżo mielony

Sposób wykonania :

Makaron:

Semolinę wsypujemy do miski i wbijamy żółtka. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto twarde i gładkie. Następnie wyrobione ciasto zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na  30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na cienkie płaty, przesypując mąka, żeby się nie lepiło. Zostawiamy je na blacie aby przez kilka minut lekko przeschło (wtedy się łatwiej kroi i nie się lepi). Gdy płaty ciasta będą suche na powierzchni przy dotyku, tniemy je w długie i wąskie paski.

Szalotkę kroimy w piórka, szklimy na oliwie razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w paski o szerokości makaronu.

Wędzony sopel z kurczaka kroimy w cienkie plastry i dorzucamy na patelnię.

Na koniec dodajemy pomidory pokrojone na połówki. 

Makaron gotujemy przez 3-4 minuty.

Ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio na patelnię z  przesmażonymi dodatkami. Całość mieszamy delikatnie, podlewamy wodą od gotowania makaronu i na koniec doprawiamy do smaku.

Całość przekładamy na talerz, obkładamy płatkami  parmezanu i listkami bazylii .