
Składniki:
Mąka semolina – 300 g
Mąka pszenna (do przesypania makaronu)
Żółtka – 3 szt.
Wędzony sopel z kurczaka – 1 szt.
Szalotka – 2 szt.
Cukinia – 1 szt.
Pomidory koktajlowe kolorowe – 20 szt.
Bazylia świeża – garść
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa do smażenia (z drugiego tłoczenia)
Parmezan – 100 g
Przyprawy – sól, pieprz świeżo mielony
Sposób wykonania :
Makaron:
Semolinę wsypujemy do miski i wbijamy żółtka. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto twarde i gładkie. Następnie wyrobione ciasto zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy na 30 minut. Rozwałkowujemy ciasto na cienkie płaty, przesypując mąka, żeby się nie lepiło. Zostawiamy je na blacie aby przez kilka minut lekko przeschło (wtedy się łatwiej kroi i nie się lepi). Gdy płaty ciasta będą suche na powierzchni przy dotyku, tniemy je w długie i wąskie paski.
Szalotkę kroimy w piórka, szklimy na oliwie razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Następnie dodajemy cukinię pokrojoną w paski o szerokości makaronu.
Wędzony sopel z kurczaka kroimy w cienkie plastry i dorzucamy na patelnię.
Na koniec dodajemy pomidory pokrojone na połówki.
Makaron gotujemy przez 3-4 minuty.
Ugotowany makaron przekładamy bezpośrednio na patelnię z przesmażonymi dodatkami. Całość mieszamy delikatnie, podlewamy wodą od gotowania makaronu i na koniec doprawiamy do smaku.
Całość przekładamy na talerz, obkładamy płatkami parmezanu i listkami bazylii .