Składniki:
Kurczak świeży – 1 tuszka
Marchew – 3 szt.
Pietruszka korzeń – 3 szt.
Seler korzeń – 1 szt.
Cebula czerwona – 2 szt.
Tymianek świeży – 5 gałązek
Cytryna – 1 szt.
Masło – ¼ kostki
Przyprawy: papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, sól
Oliwa z drugiego tłoczenia
Sposób wykonania:
Kurczaka myjemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obie papryki i sól mieszamy z oliwą, nacieramy kurczaka z zewnątrz w wewnątrz i pozostawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej. Następnie umytą cytrynę kroimy na ćwiartki i wkładamy do kurczaka razem z tymiankiem i masłem. Tak przygotowanego kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Po 20 minutach zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i po kolejnych 20 minutach dokładamy obrane marchewki, pietruszkę, seler przekrojony na pół oraz cebulę w łupinie. To wszystko razem powinno się piec przez godzinę. Pamiętajmy, żeby pieczonego kurczaka podlewać masłem i sokami z kurczaka co 20 minut. Upieczonego kurczaka po wyciągnięciu z piekarnika pozostawiamy na 10 minut, żeby odpoczął. Upieczone warzywa kroimy na mniejsze kawałki, a cebulę obieramy z łupiny, kroimy na ćwiartki i wszytko razem podajemy.