Składniki:
Serca drobiowe – 500 g
Topinambur – 400 g
Masło – 30 g
4 gałązki świeżego tymianku
Czerwona cebula – 100 g
Pieczarki (małe) – 100 g
Seler naciowy – 80 g
Marchew – 100 g
Sos Worcestershire – 10 ml
Musztarda Dijon – 10 ml
Miód pitny – 250 ml
Olej – 40 ml
Sól, pieprz świeżo mielony do smaku
Sposób wykonania :
Topinambur szorujemy gąbka pod zimna wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, obcinamy końcówki, stawiamy pionowo w garnku i zalewamy zimna wodą, tak, żeby cały był przykryty. Dodajemy masło, sól, 2 gałązki tymianku i powoli gotujemy, aż odparuje cała woda, a masło się skarmelizuje.
Serca oczyszczamy z nadmiary błon, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i obsmażamy, doprawiając do smaku. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę w kostkę i dorzucamy do serc, pieczarki dajemy w całości. Przesmażamy wszystkie składniki, dodajemy musztardę, sos Worcestershire, miód pitny i resztę tymianku. Jeśli płyn odparuje, podlewamy wodą, dorzucamy pokrojony seler naciowy i dusimy do miękkości, aż płyn odparuje i oblepi wszystkie składniki. Duszone serca podajemy z gotowanym topinamburem.