fbpx

Gotowany topinambur z sercami drobiowymi

Składniki:

Serca drobiowe – 500 g

Topinambur – 400 g

Masło – 30 g

4 gałązki świeżego tymianku

Czerwona cebula – 100 g

Pieczarki (małe) – 100 g

Seler naciowy – 80 g

Marchew – 100 g

Sos Worcestershire – 10 ml

Musztarda Dijon – 10 ml

Miód pitny – 250 ml

Olej – 40 ml

Sól, pieprz świeżo mielony do smaku

Sposób wykonania :

Topinambur szorujemy gąbka pod zimna wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem, obcinamy końcówki, stawiamy pionowo w garnku i zalewamy zimna wodą, tak, żeby cały był przykryty. Dodajemy masło, sól, 2 gałązki tymianku i powoli gotujemy, aż odparuje cała woda, a masło się skarmelizuje.

Serca oczyszczamy z nadmiary błon, wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i obsmażamy, doprawiając do smaku. Cebulę kroimy w piórka, a marchewkę w kostkę i dorzucamy do serc, pieczarki dajemy w całości. Przesmażamy wszystkie składniki, dodajemy musztardę, sos Worcestershire, miód pitny i resztę tymianku. Jeśli płyn odparuje, podlewamy wodą, dorzucamy pokrojony seler naciowy i dusimy do miękkości, aż płyn odparuje i oblepi wszystkie składniki. Duszone serca podajemy z gotowanym topinamburem.