fbpx

Galart z kurczaka na pazurkach z kurczaka z piklowaną rzodkiewką i majonezem lubczykowym

Składniki:

Pazurki z kurczaka –  0,5 kg

Udo z kurczaka –  2 szt.

Marchew – 2 szt.

Pietruszka – 1 szt.

Seler  ½ szt.

Lubczyk świeży – 1 pęczek

Jajka (żółtka) – 2 szt.

Olej słonecznikowy – 1 szklanka

Musztarda Dijon – 1 łyżeczka

Sok z cytryny – 1 łyżeczka 

Rzodkiewki – 10 szt.

Cukier biały – 150 g

Ocet winny biały – 150 ml

Przyprawy – sól, pieprz czarny ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób wykonania :

Pazurki i udka myjemy pod zimną wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie przekładamy je do garnka, zlewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i zbieramy szumowiny. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę , seler, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól i zmniejszamy moc kuchenki tak, żeby wszystko bardzo delikatnie się gotowało przez 3 godziny. Po tym czasie wywar cedzimy przez gęste sitko. Udka obieramy ze skóry i kości, a marchewkę kroimy w kostkę. Mięso i marchewkę przekładamy do pojemników w których będzie galart i zalewamy wywarem. Tak przygotowane galarty chowamy do lodówki na kilka godzin.

Zalewa do rzodkiewek:

Cukier biały, ocet winny i wodę zagotowujemy w proporcji 1/1/1 z liściem laurowym i zielem angielskim. Wszystkie składniki gotujemy razem przez 5 minut, po tym czasie studzimy.  Umyte rzodkiewki kroimy na ćwiartki, zalewamy zimną zalewą i wstawimy do lodówki na kilka godzin.

Majonez lubczykowy:

Lubczyk miksujemy z olejem, a następnie filtrujemy przez bardzo drobne sitko. Żółtka blendujemy z sokiem z cytryny, musztardą i olejem lubczykowym do czasu aż uzyskamy konsystencję majonezu; na koniec doprawiamy solą.

Wychłodzone galarty wyjmujemy z pojemników i podajemy z piklowanymi rzodkiewkami i majonezem lubczykowym.