fbpx

Filet z kurczaka z pieczonymi ziemniakami, szpinakiem, pomidorami koktajlowymi, pieczarkami i sosem z musztardą francuską

Składniki na 4 porcję :

Filet z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką – 4 szt.

Ziemniaki – 8 szt.

Szpinak – 4 duże garście

Pomidor koktajlowy – 8 szt.

Pieczarki – 12 szt.

Skrzydełka z kurczaka świeże – 8 szt.        

Pazurki z kurcząt świeże – 8 szt.

Masło – 1/2 kostki

Wino białe wytrawne – 1 szklanka

Tymianek świeży  -4 gałązki

Rozmaryn – 1 gałązka

Musztarda francuska ziarnista – 1,5 łyżki

Czosnek – 2 ząbki

Oliwa z drugiego tłoczenia

 

Przyprawy – sól i pieprz świeżo mielony

Sposób wykonania :

Umyte i osuszone skrzydełka  pazurki upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Białe wino wlej do garnka i odparuj o połowę; dodaj upieczone skrzydełka i pazurki oraz 4 gałązki tymianku , zalej wodą i gotuj przez 3 godziny. Po tym czasie ugotowaną bazę do sosu przecedź przez drobne sitko i dodaj musztardę francuską. Zredukuj płyn o połowę dodaj połowę zimnego masła i wymieszaj aż masło się rozpuści na koniec dopraw do smaku.

Ziemniaki wyszoruj pod zimną wodą, osusz i pokrój na ćwiartki następnie skrop oliwą i posyp solą. Tak przygotowane ziemniaki upiecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni przez 50 minut.

Fileta upiecz zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przez producenta.

Umyte i osuszone pieczarki przekrój na pół i usmaż na patelni z oliwą i rozmarynem na koniec dopraw do smaku.

Umyty i osuszony szpinak usmaż na patelni z czosnkiem i masłem, po usmażeniu szpinak odsącz na ręczniku papierowym.

 Pomidory przekrój na połówki, dopraw solą i skrop oliwą a następnie upiecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni przez 5 minut.

 

 Tak przygotowane składniki ułóż na talerzu jak na zdjęciu.