Składniki na 4 porcję :
Filet z kurczaka z marchewką i zieloną pietruszką – 4 szt.
Ziemniaki – 8 szt.
Szpinak – 4 duże garście
Pomidor koktajlowy – 8 szt.
Pieczarki – 12 szt.
Skrzydełka z kurczaka świeże – 8 szt.
Pazurki z kurcząt świeże – 8 szt.
Masło – 1/2 kostki
Wino białe wytrawne – 1 szklanka
Tymianek świeży -4 gałązki
Rozmaryn – 1 gałązka
Musztarda francuska ziarnista – 1,5 łyżki
Czosnek – 2 ząbki
Oliwa z drugiego tłoczenia
Przyprawy – sól i pieprz świeżo mielony
Sposób wykonania :
Umyte i osuszone skrzydełka pazurki upiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Białe wino wlej do garnka i odparuj o połowę; dodaj upieczone skrzydełka i pazurki oraz 4 gałązki tymianku , zalej wodą i gotuj przez 3 godziny. Po tym czasie ugotowaną bazę do sosu przecedź przez drobne sitko i dodaj musztardę francuską. Zredukuj płyn o połowę dodaj połowę zimnego masła i wymieszaj aż masło się rozpuści na koniec dopraw do smaku.
Ziemniaki wyszoruj pod zimną wodą, osusz i pokrój na ćwiartki następnie skrop oliwą i posyp solą. Tak przygotowane ziemniaki upiecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni przez 50 minut.
Fileta upiecz zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu przez producenta.
Umyte i osuszone pieczarki przekrój na pół i usmaż na patelni z oliwą i rozmarynem na koniec dopraw do smaku.
Umyty i osuszony szpinak usmaż na patelni z czosnkiem i masłem, po usmażeniu szpinak odsącz na ręczniku papierowym.
Pomidory przekrój na połówki, dopraw solą i skrop oliwą a następnie upiecz w nagrzanym piekarniku do temperatury 160 stopni przez 5 minut.
Tak przygotowane składniki ułóż na talerzu jak na zdjęciu.