fbpx

Filet z kurczaka z marchewką, zielonym groszkiem i zapiekanką ziemniaczaną

Składniki:

Filet z piersi kurczaka świeży – 4 szt.

Skrzydełka z kurczaka świeże – 8 szt.  

Pazurki z kurczak świeże – 8 sztuk

Groszek zielony mrożony – 300 g

Groszek cukrowy – 200 g

Marchew mała – 4 szt.

Szalotki – 2 szt.

Ziemniaki duże – 6 szt.

Śmietana 30% – 200 ml

Masło – 1/3 kostki

Wino białe wytrawne – 1 szklanka

Tymianek świeży – 8 gałązek

Oliwa z drugiego tłoczenia

Przyprawy – sól, pieprz świeżo mielony

Sposób wykonania :

Umyte i osuszone skrzydełka  pazurki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Białe wino wlewamy do garnka, odparowujemy o połowę i dodajemy upieczone skrzydełka, pazurki oraz 4 gałązki tymianku. Zalewamy wodą i gotujemy przez 3 godziny. Po tym czasie ugotowaną bazę do sosu przecedzamy przez drobne sitko. Redukujemy płyn o połowę, dodajemy 1/3 porcji masła i mieszamy aż masło się rozpuści;  na koniec doprawiamy do smaku.

Obraną szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na oliwie. Dodajemy rozmrożony zielony groszek i chwilę razem dusimy. Jak groszek będzie gorący przekładamy do blendera i miksujemy na gładkie puree z połową pozostałego masła doprawiając solą. Śmietanę przelewamy do rondelka i gotujemy razem z 2 gałązkami tymianku przez 10 minut. Na koniec solimy i studzimy. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry jak na czipsy. Naczynie żaroodporne smarujemy zredukowaną śmietaną i układamy pokrojone ziemniaki – każdą kolejną warstwę ziemniaków także smarujemy śmietaną. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy pod przykryciem – w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez godzinę. Po upieczeniu zapiekankę studzimy, a przed podaniem podgrzewamy w piekarniku przez 5 minut.

Obraną marchewkę kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w wodzie z solą, cukrem i masłem.

Umyte i osuszone filety z kurczaka doprawiamy solą i obsmażamy z obu stron na złoty kolor oraz dopiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez 15 minut. Po upieczeniu mięso musi odpocząć przed podaniem -najlepiej na ręczniku papierowym przez 5 minut.

Oczyszczony groszek cukrowy smażymy z 2 gałązkami tymianku i doprawiamy solą.

Tak przygotowane składnik dania układamy na talerzu.