fbpx

Składniki:

Butterfly z suszonymi owocami (do wyboru – z morelą, śliwką lub żurawiną)

 

Kopytka:

500g ugotowanych ziemniaków

200g mąki pszennej

1 duże jajko

 

Sałatka z buraków:

500g ugotowanych buraków

1 czerwona cebula

pęczek natki pietruszki

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

pieprz

sól

 

Sos chrzanowy:

łyżka masła

łyżka mąki pszennej

400ml bulionu

100g chrzanu tartego

50ml śmietanki 18%

 

Sposób przygotowania:

Butterfly’a przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. 25-30 minut. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z jajkiem i mąką na jednolitą masę. Z masy ziemniaczanej formuj wałek i przy pomocy noża tnij nieduże kopytka. Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Buraki pokrój w kostkę, cebulę w piórka, natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce, wymieszaj. Dopraw do smaku oliwą, octem, solą oraz pieprzem. W rondelku roztop masło i dodaj mąkę – podsmaż. Dodaj bulion mieszając by sos był gładki. Następnie dodaj chrzan i śmietankę i wymieszaj ponownie. Sos gotuj na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Serwuj mięso pokrojone w plastry, z porcją sosu chrzanowego, kopytkami i sałatką.