fbpx

Składniki:

Filet z kurczaka + suszone owoce (wg uznania – morele, śliwki lub żurawina)

Kopytka:

500g ugotowanych ziemniaków

200g mąki pszennej

1 duże jajko

Sałatka z buraków:

500g ugotowanych buraków

1 czerwona cebula

pęczek natki pietruszki

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

pieprz

sól

Sos chrzanowy:

łyżka masła

łyżka mąki pszennej

400ml bulionu

100g chrzanu tartego

50ml śmietanki 18%

Sposób przygotowania:

Mięso można wymoczyć wcześniej w solance (na 1 litr wody 1 łyżka soli) – ale nie jest to konieczne. Osuszone mięso przypraw wg uznania – solą i ewentualnie odrobiną pieprzu. Na filet nałóż porcję owoców i przykryj drugim filetem. Całość delikatnie zwiąż sznureczkiem tworząc coś na kształt „szynki”. Tak przygotowane mięso piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. 25-30 minut. Pamiętaj by do piekarnika włożyć naczynie z wodą, dzięki czemu mięso podczas pieczenia nie będzie wysychać. Pod koniec pieczenia na mięso można dodać kilka płatków masła dla ładnego zrumienienia oraz nadania maślanego smaku i zapachu.

Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z jajkiem i mąką na jednolitą masę. Z masy ziemniaczanej formuj wałek i przy pomocy noża tnij nieduże kopytka. Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia.

Buraki pokrój w kostkę, cebulę w piórka, natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce, wymieszaj. Dopraw do smaku oliwą, octem, solą oraz pieprzem.

W rondelku roztop masło i dodaj mąkę – podsmaż. Dodaj bulion mieszając by sos był gładki. Następnie dodaj chrzan i śmietankę i wymieszaj ponownie. Sos gotuj na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty.

Serwuj mięso pokrojone w plastry, z porcją sosu chrzanowego, kopytkami  i sałatką.