Skip to content

Składniki:
Butterfly z suszonymi owocami (do wyboru – z morelą, śliwką lub żurawiną)
Kopytka:
500g ugotowanych ziemniaków
200g mąki pszennej
1 duże jajko
Sałatka z buraków:
500g ugotowanych buraków
1 czerwona cebula
pęczek natki pietruszki
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
pieprz
sól
Sos chrzanowy:
łyżka masła
łyżka mąki pszennej
400ml bulionu
100g chrzanu tartego
50ml śmietanki 18%
Sposób przygotowania:
Butterfly’a przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. Celsjusza przez ok. 25-30 minut. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z jajkiem i mąką na jednolitą masę. Z masy ziemniaczanej formuj wałek i przy pomocy noża tnij nieduże kopytka. Kluseczki gotuj w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Buraki pokrój w kostkę, cebulę w piórka, natkę pietruszki posiekaj. Wszystkie składniki sałatki umieść w misce, wymieszaj. Dopraw do smaku oliwą, octem, solą oraz pieprzem. W rondelku roztop masło i dodaj mąkę – podsmaż. Dodaj bulion mieszając by sos był gładki. Następnie dodaj chrzan i śmietankę i wymieszaj ponownie. Sos gotuj na małym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Serwuj mięso pokrojone w plastry, z porcją sosu chrzanowego, kopytkami i sałatką.