fbpx

Bułka z mortadelą drobiową, piklami, serem i sosem z ajwarem

Składniki:

Bułki poznańskie – 4 szt.

Mortadela drobiowa – 600 g

Ogórki konserwowe – 4 szt.

Kukurydza mini w kolbach konserwowa –  4 szt.

Cebula czerwona – 1 szt.

Pomidorki koktajlowe – 8 szt.

Ser cheddar – 4 plastry

Sałata rzymska mini – 1 szt.

Pasta ajwar – 2 łyżki

Majonez – 3 łyżki

Oliwa z drugiego tłoczenia

Przyprawy – sól, pieprz świeżo mielony

Sposób wykonania :

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, skrop oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni (15 minut). Po upieczeniu pomidory odsączamy na ręczniku papierowym. Mortadelę kroimy na cztery plastry i smażymy z obu stron na patelni. Robimy sos – ajwar mieszamy z majonezem. Bułki kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni  – maja być zarumienione. Chrupiące bułki wyjmujemy z piekarnika. Na usmażoną mortadelę układamy ser i zapiekamy w piekarniku aż zacznie się rozpuszczać. Zaczynamy składać nasze kanapki – upieczone bułki smarujemy sosem z ajwarem od wewnątrz, na dolną część bułki układamy umyte liście sałaty, następnie mortadelę z serem, a na górze układamy pokrojone w plastry ogórki konserwowe oraz mini kukurydze, czerwoną cebulę i upieczone pomidory. Całość przykrywamy górną częścią bułki.