Składniki:
Bułki poznańskie – 4 szt.
Mortadela drobiowa – 600 g
Ogórki konserwowe – 4 szt.
Kukurydza mini w kolbach konserwowa – 4 szt.
Cebula czerwona – 1 szt.
Pomidorki koktajlowe – 8 szt.
Ser cheddar – 4 plastry
Sałata rzymska mini – 1 szt.
Pasta ajwar – 2 łyżki
Majonez – 3 łyżki
Oliwa z drugiego tłoczenia
Przyprawy – sól, pieprz świeżo mielony
Sposób wykonania :
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, skrop oliwą, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni (15 minut). Po upieczeniu pomidory odsączamy na ręczniku papierowym. Mortadelę kroimy na cztery plastry i smażymy z obu stron na patelni. Robimy sos – ajwar mieszamy z majonezem. Bułki kroimy na pół i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni – maja być zarumienione. Chrupiące bułki wyjmujemy z piekarnika. Na usmażoną mortadelę układamy ser i zapiekamy w piekarniku aż zacznie się rozpuszczać. Zaczynamy składać nasze kanapki – upieczone bułki smarujemy sosem z ajwarem od wewnątrz, na dolną część bułki układamy umyte liście sałaty, następnie mortadelę z serem, a na górze układamy pokrojone w plastry ogórki konserwowe oraz mini kukurydze, czerwoną cebulę i upieczone pomidory. Całość przykrywamy górną częścią bułki.